Sponsoreret indhold fra

Kjær & Sommerfeldt ligger i kælderetagen i Østbanepakhuset på Skovvejen.

Sommerens vinhit er let og elegant

Vin til mad, vin til fest, vin til hygge. Vinens univers er stort og den bedste rådgivning og hjælp finder du hos vinhandlerne. Hos Kjær Sommerfeldt i Aarhus centrum får du altid en god fortælling med hjem sammen med flasken, der sætter den rette stemning.

Du kan parkere lige ved døren, og i kælderen under det 120-årige gamle Østbanepakhus på Skovvejen finder du spændende flasker fra alverdens lande. I butikken står de tre medarbejdere klar til at guide dig rundt i vinens univers. Lokalet matches af de smukke vintønder og flasker med blotlagte loftsbjælker og tykke mure, der samlet skaber de perfekte rammer til at nyde de ædle dråber.

Den gode smag

Her i byens centrum kan du smage de mest gængse vine, der vækker din interesse. Dermed er du sikker på, at de flasker, du putter i kurven, rent faktisk opfylder dine ønsker.

Der er mange valgmuligheder på hylderne, men i sidste ende handler det om smag. Det, der adskiller de gode vine fra de billige, er antallet af smagsnuancer. Jo flere smagsnuancer, jo bedre vin. Jokeren er så, at det typiske menneske i reglen kun kan genkende tre smagsnuancer, men det er en evne, man kan træne. Hvis du ikke bare skovler maden ind, men giver dig tid til at smage, dufte og tænke over smagen i maden, så vil du blive bedre til at genkende forskellige smage i vinen. Smagsnuancerne er også bundet tæt sammen med erindringer. Duften af kanel minder os om julen, mens jordbær bringer os tilbage til barndommens ’pluk-selv’ marker. De samme oplevelser vil du få med den gode vin, hvor duften fra druerne rummer et hav af smagsnuancer.

Med lidt træning vil du ikke alene få evnen til at nyde vinen mere, men du vil også blive i stand til at opdage nye steder i vinenes verden.

Ifølge butikschef Jes Øvlisen er der sket et mindre skifte af den type vin, som oftest kommer i kurven, og det skyldes faktisk, at vores smag ændres med tiden. I mange år har de tunge vine siddet tungt på markedet. Du har utvivlsomt været til et middagsselskab, hvor værten har fortalt vidt og bredt om en Amarone, der er perfekt afstemt til bordets røde kød.

De tunge vine er kendetegnet af en højere alkoholprocent og en nærmest tyk konsistens. Det er en lækker vin til kødretten, men det er ikke den eneste vintype, der matcher kødet.

Sommerens vine er lette og elegante med fine smagsnoter af eksempelvis lyse, røde bær, som eksempelvis i bourgognevinene fra Louis Jadot

En elegant vin

De senere års forkærlighed til tunge vine har hjulpet til at træne smagsløgene, fordi det er lettere at genkende smage i den tunge rødvin. Men de tunge vine har også en begrænsning. Det er lidt samme følelse som den tunge chokoladekage. Den smager fantastisk, men det er svært at spise mere end et stykke.
Alternativet er den lette rødvin og her må ’let’ hverken forveksles med billig eller karakterløs.

»De lette vine har typisk ligget samme antal år på fad, som de tunge, og der er de samme smagsnuancer. Forskellen ligger i konsistensen,« fortæller Jes Øvlisen.

De lette vine dyrkes i områder, hvor temperaturen som oftest er lavere. Det færdige resultat bliver en vin, der typisk er lysere i farven og alkoholprocenten er lavere. Fornemmelsen i munden er ikke til at tage fejl af. Vinen er nærmest luftig og let på tungen. Det er saftevand for voksne med masser af smag, der sætter gang i de gode minder.

En god intro til de lette vine er flasker fra vinhuset Louis Jadot, der ligger i Bourgogne distriktet.

Udfordringen med de lette vine består i at genkende smagsnuancerne. Det er lettere med den tunge vin. Men vinens lette udtryk gør den til en fremragende følgesvend ved middagsbordet, og da alkoholprocenten er lavere og konsistensen er perfekt tilpasset den danske sommer, kan du trygt nyde et ekstra glas og træne smagsløgene.

FAKTA

Kjær & Sommerfeldt ligger i kælderetagen i Østbanepakhuset på Skovvejen.

Forretningen har haft til huse i lokalerne i fem år, og der er parkering lige ved døren.

Udvalget byder på alt fra vinens verden, ligesom du kan finde et stort udvalg af gin, whisky, rom og andre specialiteter på flaske.

Gennem året afholder Kjær & Sommerfeldt en række arrangementer. Det næste afvikles 25. maj i Turbinehallen.

Arrangementet hedder Pink Aarhus, og med en billet i hånden kan du smage over 50 forskellige rosévine. I løbet af eftermiddagen kan du gå på opdagelse mellem søde, tørre og boblende roséer, og skulle sulten melde sig, kan du få en bid brød ved en række streetfoodboder, der rykker ind i turbinehallen til arrangementet.