Specialiteterne til bord og gane
Du kan købe en flaske spiritus i supermarkedet, der ser lækker ud, eller du kan købe en flaske med en historie, der passer perfekt til maden. Vinspecialisten H.J Hansen i Aarhus V udmærker sig ved at kende enhver detalje bag flaskerne i sortimentet, og du kan finde det perfekte match uanset om det er vin eller spiritus, der bedst køler ganen.
Kom med ned i kælderen. Butikken i det nordlige Aarhus ligger i stueplan, men når du går gennem døren befinder du dig med ét i vinkælderen.
Vi har bevidst valgt en placering, hvor det var let at komme til og fra butikken som en service for vores kunder, da der er parkeringsmuligheder foran butikken,« forklarer han.
Derudover var det vigtigt med et lokale, der understøtter kundeoplevelsen, og her trådte Byggeselskab Mogens de Linde til og fandt lokaler, der skaber den helt rette stemning, der adskiller butikken fra den normale tur i supermarkedet.
Sommerens hit
Udover selve placeringen får du også en helt speciel oplevelse, når du går på opdagelse blandt de mange flasker i butikken. Vinspecialisten er en del af H.J Hansen Vin, der er blandt landets førende vinleverandører.
Der er noget for enhver smag på hylderne med gin. Priserne strækker sig op til en plovmand for de mest eksklusive flasker.
På hylderne finder du både flasken til 60 kroner og vine i den helt dyre ende. Fælles for udvalget er, at der er tale om mindre leverandører, der i reglen kun findes i specialbutikkerne.
Vi handler slet ikke med de store vinhuse. Vores leverandører er små familier eller virksomheder, der producerer små mængder fremragende vin,« forklarer Morten Jensen.
Det er en del af oplevelsen hos vinhandleren. Medarbejderne har besøgt samtlige leverandører og kender produktets vej fra mark til flaske ned til mindste deltalje. Du køber ikke en flaske med en pæn etiket, men en vin med en god historie.
Og når du har stået og svedt over den lækre mad i køkkenet, er det en ekstra gevinst at kunne nyde et glas til, der er nøje udvalgt og afpasset til netop den ret, der står på bordet.
Rosé er sommerens tørstslukker
Butikken byder på et stort udvalg, hvor der er noget for enhver smag.
Denne sommer har desuden budt på en storsællert, som mange kunder har puttet i kurven. Takket være varmen har rosé-vinene været efterspurgt og særligt en vin har taget kunderne med storm.
Det er producenten Gerard Bertrand, der står bag årets rosé, der skiller sig ud med sit specielle design, hvor flaskens bund er udformet som en rose. Vinen sælges også i vinbaren på Aarhus Streetfood og har fundet vej til mange haveborde igennem sommeren.
Vinen er en frugtig og mellemtør rosé fra Languedoc i Frankrig. Det, du især vil bemærke, er, at der ikke er en bitter eftersmag, som man ofte oplever ved roséer,« forklarer Morten Jensen.
Vinen er udstyret med en glasprop, og dermed kan flasken genanvendes som en elegant vandflaske, når vinen er væk.
De unikke gins
Den varme, tørre sommer har også skabt en voldsom efterspørgsel efter gin og tilhørende tonics, der kan køle krop og hals i varmen. Vinspecialisten har et samarbejde med en helt speciel leverandør, der henter ellers ukendte gins hjem.
Det hvælvede loft og de blotlagte mursten bringer straks tankerne hen på en klassisk vinkælder i Frankrig.
Nick Sharp er englænder. Vi har kendt ham i mange år. Omkring årtusindskiftet var han den første til at importere specialøl til Danmark, og i dag er han specialiseret i at finde de bedste gins fra små skotske og engelske mikrodestillerier,« forklarer Morten Jensen.
Hver gang englænderens store Saab drejer ind foran butikken, ved vi, at der er noget særligt i vente. Der er ofte tale om ganske få flasker fra helt små leverandører, som de færreste kender, men kvaliteten er helt i top og med hver flaske følger en spændende historie,« uddyber Morten Jensen.
Eksempelvis i de gins, der stammer fra destilleriet St. Andrews, der ligger ved St. Andrews i Skotland, et mekka for golfelskere. Urterne i ginen Eden Mill er plukket ved golfbanerne i området, så smagen er helt lokal.
I reglen er urterne navngivet på flasken, men ellers skal du huske at spørge. Normalt serveres en gin med is, tonic og lime, men det er kommet på mode at bruge agurk og lignende alternativer til limen. Her skal du huske på, at målet er at understøtte smagen i ginen. Det er Hendricks Gin, der er lavet på agurk, men vælger du en anden flaske, så skal du bruge de urter, der er anvendt ved fremstillingen af ginen. Den viden kan du altid få hos din Vinspecialist.