Superlaboratorium sætter viden i nyt lys
DTU’s DOLL Quality Lab på DTU Risø campus er et af verdens førende inden for lysmåling. Nu vil DTU gøre danske producenter bedre til at forstå, hvad der giver god belysning.
Er lyset godt? Er det varmt og behageligt? Får det dig til at føle dig godt tilpas? Og er der lys nok til, at du kan orientere dig?
Umiddelbart er det spørgsmål, de fleste har en mening om. Alle kan se det, og selv om vi måske ikke kan sætte ord på det, kan vi mærke efter, om det føles rart. Men ud over alle fornemmelserne og stemningerne er der også en eksakt videnskab om, hvordan lys spreder sig, og hvordan kunstige lyskilder som eksempelvis LED opleves.
Et af verdens førende laboratorier til måling af lyskilder er DTU’s DOLL Quality Lab på DTU Risø campus, som siden 2014 har testet alle aspekter af kunstigt lys. DOLL står for Danish Outdoor Lighting Lab, og som navnet antyder, analyserer de udendørsbelysning som eksempelvis gadelys.
Da vi står midt i en rivende udvikling inden for belysning med LED og andre lavenergi-teknikker, har der været et stort behov fra industriens side for at få testet lys. Mange virksomheder, der tidligere fik testet deres produkter i udlandet, er siden 2014 kommet til DTU Risø campus for at teste produkternes egenskaber.
Men en ting er at få produkterne testet. En anden ting er, om man til fulde forstår de mange forskellige parametre, der i dag bliver målt på. Derfor tilbyder DTU nu et kursus, der skal hjælpe producenterne med at forstå lysmåling endnu bedre og blive endnu bedre til at producere belysning i verdensklasse.
”Kurset henvender sig bl.a. til dem, som allerede er lyslaboratoriets kunder, men alle er selvfølgelig velkomne. Vi laver analyser for lysvirksomheder i hele verden, hvor vi måler på en række forskellige ting. Men det giver jo kun mening, hvis de forstår, hvad det betyder. Kursets formål er, at de skal forstå de resultater, der kommer fra vores laboratorium,” fortæller Johannes Lindén, der er forsker på instituttet DTU Fotonik.
Godt lys for mennesker
Ud over målingen af lumen – den enhed, som de fleste forbrugere nok kender fra pakken med LED-pærer – er der en række andre parametre for lys, som kurset giver indsigt i. Det er bl.a. målingen af farve, og hvordan vi opfatter farver, hvordan farver blandes og helbredsaspekter af at have rigtig belysning.
”Vi måler eksempelvis lysdistributionen, der handler om, hvor stærkt lyset er i forskellige retninger. Her får man en tredimensional graf, der viser, hvor skarpt lyset er i forskellige retninger. Det er et vigtigt redskab, hvis man producerer gadebelysning og skal forholde sig til afstand mellem lyskilderne. Men det er klart, at det også er ret avanceret, og det kræver viden at forstå det grundlæggende,” siger Johannes Lindén.
En anden egenskab, det er vigtigt at undersøge ved LED-lys, er det såkaldte flicker, den mere eller mindre usynlige flimren, som kan komme fra LED-lys. I værste fald kan flimren fra LED-lyset være skadeligt og give migræne og hovedpine. Men der er også nogle store tekniske muligheder i den meget hurtige flimren fra lys, som ikke er skadelig. Eksempelvis arbejder man med dataoverførsel – LIFI som alternativ til WIFI – fra LED-lamper flere steder i verden.
Kurset henvender sig primært til ingeniører, el-installatører og udviklere af lysarmaturer. Men teknisk interesserede designere kan også være med. Og i det hele taget er hele traditionen for dansk lysdesign tænkt med i arbejdet.
”Der findes en særlig holdning til lys i hele Norden og måske særligt i Danmark. I Danmark er det en del af en tradition og selvforståelse, at man har godt lysdesign. Vores lyslaboratorium er en del af den tradition,” siger Johannes Lindén. Han understreger, at det er et område i rivende udvikling, og at danske virksomheder er godt med.
”Vi har været gennem de første børnesygdomme for LED. Før handlede det om, at belysning skal være energieffektivt. Nu er det problem i princippet løst. Al den belysning, vi har nu, er energieffektiv. Men så kommer næste ting. At lave lyset godt for mennesker,” fortæller Johannes Lindén.
DOLL Academy. Det lærer man om:
- Photometry: Lysmåling, måling af effekten af lyskilder.
Colorimetry: Måling, gengivelse og opfattelse af farver. - Color mixing techniques: Hvordan man sammensætter lys hensigtsmæssigt.
- Health aspects of light: Hvordan påvirker lys helbred og døgnrytmer.
- Flicker: Hvordan måler man flimmer fra LED-lys? Og hvilken betydning har det.