Sponsoreret indhold fra

Bondemanden han har altid data

<div class="sharethis-inline-share-buttons"></div>

To jyske virksomheder har sammen rykket visionerne om Industri 4.0 ind på nutidens danske produktionsgulve med “løsninger så enkle som Duplo-klodser”. En af de virksomheder, der høster gevinsterne, er Grauballegård.

Grauballegård tåler med en årlig produktion på 75.000 svin på fem forskellige lokationer snildt at blive sammenlignet med de fleste mellemstore danske produktionsvirksomheder. Bag virksomheden står en progressiv herre i skikkelse af Mads Niær Kristensen, der blandt andet har satset på eget biogasanlæg. I 2017 rykkede han en af sine gårde et godt stykke ind i fremtiden med en investering i smart teknologi. Med begrebet Industri 4.0 har man længe talt om, at produktionsvirksomheder har et enormt potentiale for at optimere processer og maskineri ved at indsamle, analysere og bruge data. På Grauballegård gjorde man altså alvor af snakken, og det har kunnet betale sig.

Men hvad er det præcis, man har implementeret?

Jarl Gorridsen, direktør DS Energy og Mads Niær Kristensen, Gårdejer, Grauballegård

“Som svineavler holder man særligt øje med vandforbruget. Det gør man fordi, at når grise bliver syge, drikker de markant mere vand. Derfor har måling af vandforbrug i staldene været i fokus fra starten.” Det fortæller Jakob Møller Jakobsen, der er ansvarlig for arbejde med industriel optimering i den tekniske installationsvirksomhed EL:CON. “Løsningen gør, at Mads kan sidde ved sin computer og følge direkte med i, hvor godt grisene har det. Og han kan medicinere hurtigere og mere præcist. Vi er altså helt inde ved kerneforretningen her, og det sikrer Grauballegård nogle klare fordele,” forklarer Jakob Møller Jakobsen.

Allerede tjent hjem

Men kerneforretningen er ikke det eneste, der er blevet opgraderet. Det fortæller Jarl Gorridsen, som er direktør i DS Energy. De har udviklet løsningen og arbejder tæt sammen med EL:CON. “Mads havde et ønske om at kunne overvåge og benchmarke alle energiforbrugende installationer. Han har blandt andet et stort ventilationsanlæg på gården med fem motorer, der håndterer hvert sit staldafsnit. Dem har vi også sat målere på, som hvert kvarter sender data tilbage ham,” forklarer han. Dermed kan Mads Niær Kristensen sikre, at ventilationsanlægget hele tiden kører optimalt; han kan dosere ventilationen gennem grisenes livscyklus. Og hvis der opstår fejl på et anlæg, opdager han det med det samme. Han kan nemlig fastsætte en række mindste- og max-værdier for energiforbruget, og hvis de overskrides, må der være fejl på anlægget. I så tilfælde giver systemet direkte besked. “Samtidig betyder det, at han kan foretage en ret præcis kalkule på, hvornår det kan betale sig at reparere eller udskifte en motor. Med tiden begynder de jo at bruge mere strøm på grund af slitage. Desuden kender han hele tiden sit faktiske forbrug, for hvert enkelt anlæg.” fortæller Jarl Gorridsen. Det sidste er vigtigt, for når der skal gives energitilskud fra staten, tildeles det som regel ud fra et beregnet forbrug, fordi man ikke kender det faktiske forbrug. Men fordi det faktiske forbrug som regel er større, opnår gårdejeren også et større tilskud, når han skifter maskinerne. “Det viste sig faktisk, at ventilationens elforbrug var langt større, end det var beregnet til at være. Derfor kan han fremrykke udskiftningen af motorerne og få et større tilskud. Det tog kun en uges målinger at finde ud af, og hans investering kan dermed tjenes hjem med det samme,” forklarer Jarl Gorridsen.

Let at komme i gang

Det er altså langt fra raketteknologi, man har implementeret, og netop det er ifølge Jakob Møller Jakobsen styrken ved løsningen. null

Som svineavler holder man særligt øje med vandforbruget. Det gør man fordi, at når grise bliver syge, drikker de markant mere vand. Derfor har måling af vandforbrug i staldene været i fokus fra starten

– Jakob Møller Jakobsen, Funktionschef, automation, EL:CON A/S Automation

“Vi er jo nærmest på Duplo-klods-niveau. Det er rigtig let for virksomheder at komme i gang med, og de kan hurtigt se et udbytte af investeringen. Det vi leverer, svarer jo lidt til advarselslamperne i en bil, og det tager kun en syv minutters tid at sætte sig ind i systemet,” fortæller han. “Samtidig kan man udvide løsningen hen af vejen. Vi kan jo måle på nærmest alt; el, gas, fugtighed, lufttryk og så videre. Potentielt kan vi også koble løsningen på en virksomheds Navision-system, så det for alvor bliver automatiseret,” forklarer han. Mulighederne er altså til at få øje på. Det kræver som regel bare en lidt anden tankegang i virksomhederne. “Man skal kunne få øje på de gode ideer; der hvor løsningen kan rykke noget. Men det kan vi som regel finde ud af sammen. Vi går pragmatisk til værks, og ofte handler det om at starte med de mest oplagte områder. Man behøver ikke måle på alt med det samme, og det koster altså ikke en bondegård at komme i gang,” fortæller Jakob Møller Jakobsen.

FAKTA OM EL:CON:

EL:CON blev grundlagt i Aarhus i 1984.

I dag er EL:CON en landsdækkende virksomhed, med 730 ansatte og et internationalt udsyn, samt en stærk lokal forankring.

EL:CON hjælper danske virksomheder med løsninger inden for elinstallation, klima og energi, sikring, indeklima, IT og Data, automation, infrastruktur, termografering og bygningsautomatik.

Når det kommer til Produktions-Danmark, ved EL:CON, at data bliver omdrejningspunkt i fremtidens industri, derfor hjælper virksomheden blandt andet deres kunder med at få værdi ud af store mængder data fra produktion og bygninger.

Til virksomheder inden for produktion og bygninger, opsætter EL:CON blandt andet el-tavler og avanceret industriel software, der virker nu og her.

EL:CON bygger blandt andet styringssystemer, der hjælper virksomheder med at indsamle produktionsdata til optimering og udvikling.

Besøg EL:CON her og læs mere om vores løsninger og kompetencer