Sponsoreret indhold fra

Kvoter, kvoter, kvoter

Den 8. marts var det kvindernes internationale kampdag. Lad os afskaffe den og i stedet gøre alle årets andre dage til kampdage for ligestilling og diversitet. Diskussionen om kvoter for kvinder i bestyrelser og direktioner er fastlåst, vi foreslår en række andre kvoter, som kan bidrage til mere ligestilling, større diversitet og bedre kvalificerede bestyrelser og direktioner. Lad os reservere den 8. marts til at fejre resultatet, hvis vi på et tidspunkt når ligestilling.

Af Henning Meldgaard Nielsen og Tina Overgaard, partnere i Genitor

Idéen til kvindernes internationale kampdag blev fremsat for mere end 100 år siden på et stort kvindemøde i 1910. Mødet blev afholdt i København – mere præcist i Folkets Hus på Jagtvej 69. Nu er huset på Jagtvej 69 revet ned, og ligestillingskampen i Danmark er gået i stå – som i helt gået i stå. Vi bevæger os ikke ud af stedet.

Når det handler om kvinder i ledelse, så er Danmark nr. 102 på World Economic Forums rangliste. Vi ligger i bunden i EU, og globalt ligger vi efter lande som Botswana, Brunei, Ghana og Honduras. Det er pinligt. Der er ingenting at fejre.

På kampdagen var der på sociale medier som LinkedIn en livlig debat om kvoter for kvinder i bestyrelser og direktioner. Tilhængerne siger, at vi er nødt til at tage andre midler i brug. Hvis vi bliver ved med at gøre det samme (og det vil sige opfordre til debat), så får vi de samme resultater (læs: ingenting). Modstanderne siger, at kvinder ikke vil vælges til bestyrelser og direktioner på grund af deres køn – de vil vælges på deres kvalifikationer. (Og de forudsætter dermed noget optimistisk, at bestyrelsesmedlemmer i dag vælges på grundlag af deres kvalifikationer).

Hvis diskussionen om kvoter for kvinder i bestyrelser og direktioner er fastlåst, så vil vi gerne foreslå en række andre kvoter, som allesammen kan bidrage til mere ligestilling og en større diversitet – og dermed også til bedre kvalificerede bestyrelser og direktioner. Det er kvoter for:

  • Hvor mange bestyrelsesposter man kan have i det hele taget
  • Hvor mange bestyrelsesposter man kan have, samtidig med at man har en krævende direktionsstilling i en anden virksomhed
  • Hvor mange 50+-årige mænd der kan være i en bestyrelse
  • Hvor mange familiemedlemmer der kan være i en bestyrelse
  • Hvor mange bestyrelsesmedlemmer der må sidde i samme bestyrelser i andre virksomheder
  • Hvor mange bestyrelsespladser der skal besættes via åbne opslag.

Det er forslag, som kan besluttes politisk. Det er også forslag, som de enkelte bestyrelser selv kan beslutte som et element i god governance. Bestyrelserne kan også beslutte at sætte et loft for, hvor højt et formandshonorar kan være, hvis formanden ikke evner at tiltrække kvindelige bestyrelsesmedlemmer eller unge talenter.

Den 8. marts er kvindernes internationale kampdag. Vi vil foreslå, at man afskaffer den, og at vi i stedet gør alle årets andre 364 dage til kampdage. Vi vil så også foreslå, at vi reserverer den 8. marts til at fejre resultatet, hvis vi på et tidspunkt når ligestilling.

Vi vil gerne ønske alle et rigtig godt kampår! Særligt de bestyrelsesformænd, som siger, at de har svært ved at finde kvalificerede kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Og så vil vi tilføje, at de meget gerne må ringe, hvis de vil have hjælp. Nummeret er 3141 0178.

Vi mangler grænseoverskridende ledere!

Når det store ego står i vejen for god ledelse

KIG OP