Sponsoreret indhold fra

Udover fejring af Krampus-tradition byder Obertauern også på fantastiske løjper, og byen er kåret til den mest snerige ski-destination i hele Østrig i 2016.

Her kommer djævlen på besøg til jul

I Obertauern i Østrig fejrer man julen på en noget anderledes og mere uhyggelige måde end i Danmark. I det ellers så idylliske snelandskab kommer Krampus – halv djævel, halv ged – og slår de uartige børn med sin stav eller tager dem med ned i underverdenen.

Når danske børn er uartige, siger vi, at de får kul i gavesokken til jul. Men i Østrig er straffen langt mere skræmmende. Med en raslen fra sine brudte kæder løber Krampus, julemandens djævelske modstykke, gennem Obertauerns gader og slår de uartige børn eller kidnapper dem til underverdenen.

Man skulle måske tro, at Østrig har rykket Halloween ind i december, men ikke desto mindre er Krampus en elsket juletradition i landet. Krampus beskrives af de lokale som en fast del af pakken, når Skt. Nicolaus, også kendt som julemanden, kommer på besøg. Her får de artige børn gaver af Skt. Nicolaus, mens Krampus advarer og straffer de børn, som ikke har opført sig pænt.
Julemandens skræmmende modstykke beskrives som halv djævel, halv ged med store horn, lang tunge og kæder om livet fra hans tøjring i underverdenen. Sagnet om væsenet og traditionen opstod i middelalderen, og i Obertauern i den østrigske region SalzburgerLand holder man fast i den århundreder gamle juletradition.

De traditionelle håndskårne Krampus masker, der anses som one of a kind kunstværker, koster mellem 5000 og 7000 kroner, men kan fås billigere, hvis man for eksempel får sat plastic horn på i stedet for træudskårne eller køber en brugt maske.

”Krampus er en fast og elsket del af julefejringen i Obertauern. Meningen bag traditionen er, at Krampus sørger for, at folk opfører sig ordentligt. Vi plejer at sige, hvis man er god ved sine medmennesker, så er man sikret mod Krampus. Men hvis du har været slem, så kommer Krampus og slår dig med sin stav for at fjerne det onde i dig,” forklarer Bernard Schartner, event- og projektmanager i Obertauern Turistbureau.

Hundredevis af Krampusser løber gennem Obertauern

Den 5. december er officielt Krampusnacht, men fejringen af det djævelske julevæsen begynder mange steder allerede i slutningen af november og fortsætter ind i starten af december med såkaldte Krampuslauf altså Krampus-løb over hele Salzburgerland og Østrig generelt.

Hvert år fejrer Obertauern Krampus-traditionen ved en kæmpe parade med hundredevis af lokale, der klæder sig ud som den skræmmende juledjævel, og som slutter af med en kæmpe fest. I år kan paraden og festen opleves den 8. december.

I Obertauern fejrer man i år traditionen den 8. december. Her går en parade af hundredevis af lokale gennem byen udklædt som Krampus og ender ved en stor fest, hvor moderne musikkultur møder fejringen af den gamle tradition.

Til den store parade bærer de lokale Krampusser håndskårne træmasker, og i forbindelse med eventet kåres den flotteste maske i mængden.

”Det er en sjov tradition at holde i live, og vi gør meget for at lære den næste generation om Krampus. Jeg synes helt klart besøgende skal komme forbi til et Krampus-løb. De kan se de flotte træmasker, som mange af de lokale laver i hånden, lære lidt mere om traditionen, og så slutter vi jo af med en fest, hvor der er god mulighed for at danse til langt ud på natten,” fortæller Bernhard Schartner.

Den skræmmende Krampus-tradition kan opleves den 8. december i østrigske Obertauern, der samtidig er kåret som den mest snerige-skidestination i Østrig. Fra november frem til den 1. maj er der optimale skiforhold til skiløbere og snowboardere på et hvert niveau. Kommer man i julen, er der garanti for en julefejring ud over det sædvanlige. Foruden den årlige Krampus-tradition fejrer hele SalzburgerLand i år 200-året for julesangen ”Glade jul, dejlige jul”.

Om Obertauern

Obertauern blev kåret som den mest snerige ski-destination i Østrig i 2016. Med sin placering midt i de østrigske alper 1.740 meter over havets overflade er der de optimale sneforhold til vintersport. I Obertauern har man særligt har taget ski-in-ski-out konceptet til sig, hvilket betyder at størstedelen af hotellerne og ferielejlighederne er koblet på liftsystemet. Sæsonen strækker sig fra oktober frem til 1. maj og byder på udfordringer, der både matcher erfarne vovehalse og aktive børnefamilier.