Nordjysk startup bag smart IoT-brik til lokalisering af personer med demens
Hvert år forlader mere end 1.000 danskere med demens deres bopæl uden at kunne finde hjem igen. Ved hjælp af Internet of Things-teknologi kan pårørende eller plejepersonale helt præcist lokalisere, hvor personen befinder sig, inden det går galt.
Retten til at blive fundet.
Sådan formulerer virksomheden Acubit ambitionen bag deres helt nye produkt Otiom, som er på vej ud på det danske marked.
Otiom er en lokaliseringsenhed formet som en lille brik, som personen med demens bærer på sig. Brikken fungerer som en sladrehank, hvis personen bryder nogle af de foruddefinerede regler, der er programmeret ind i brikken af pårørende eller plejepersonale – eksempelvis afstand til bopælen. Brikken overvåger altså ikke personen med demens 24-7; den bliver først aktiveret i det øjeblik, vedkommende er til fare for sig selv.
Narrowband IoT lever op til alle krav
I dag findes der masser af sensorer på markedet, der kan bruges til at lokalisere eksempelvis mennesker, værktøj eller køretøjer. Men fælles for disse sensorer er, at det mobilnetværk, der bliver anvendt til dataudveksling, ikke har været optimeret til det formål. Det betyder, at man må gå på kompromis et eller andet sted i designfasen eller i den praktiske hverdag. Det kompromis var Acubit ikke villige til at indgå, og derfor ledte de efter et alternativt mobilnetværk, der var skræddersyet til Internet of Things.
“Vi søgte en partner, der vidste noget om netværk, og det gjorde TDC Erhverv,” siger Kim Bejstrup Poulsen, der er direktør i Acubit.
“TDC Erhverv satser massivt på Internet of Things, og de understøtter mobilnetværket Narrowband IoT, som lever op til alle vores krav.”
Narrowband IoT opererer i et meget lavt frekvensbånd, hvilket gør teknologien velegnet til lokalisering på ufremkommelige steder. Derudover benytter TDC Erhverv et licenseret frekvensbånd til Narrowband IoT, så der er fuld kontrol over sikkerheden.
“Der findes også andre frekvensbånd under 699 MHz, som er det, der er interessant for os. Men de frekvensbånd kalder jeg det for Det Vilde Vesten. Man ved reelt ikke, hvilke løsninger der ligger på båndet, og hvem der bruger det,” siger Kim Bejstrup Poulsen.
Optimeret til IoT
Otiom adskiller sig fra andre løsninger på markedet ved at have en række karakteristika, der gør den egnet til lige præcis Acubits formål. For det første betyder kombinationen af Acubits teknologi og Narrowband IoT, at Otiom kan holde batteri uden opladning i op til et år, hvor GPS-baserede enheder typisk skal oplades hver dag. For det andet kan Otiom lokalisere en person helt ned til en meters præcision inde og ude, i tæt bevoksning, i kældre, på etageniveauer og gennem betonmure. Lignende GPS-baserede enheder fungerer kun optimalt i åbent terræn, de fungerer dårligt i tæt bebyggelse, og de fungerer slet ikke indenfor.
“Og så er vores brik endda vandtæt og kan maskinvaskes ved 60 grader,” siger Kim Bejstrup Poulsen. Han forklarer, at Otiom er produktet af en meget grundig analyse- og testfase, og at der er blevet brugt meget tid på at tilpasse Otiom til hverdagen for en dement.
“Vi har testet løsningen på plejecentre og både snakket med personale, personer med demens og pårørende. Vi har testet den på personer med milde og svære grader af demens, på yngre og ældre. Vi har foretaget rigtig mange interviews og spurgt, hvordan en optimal løsning skulle se ud og fungere. Det er alt det forarbejde, der gør produktet til noget særligt,” siger Kim Bejstrup Poulsen. Han tilføjer, at Otiom kommer i produktion ved udgangen af 2018, og at de allerede har modtaget ordrer på produktet fra en række danske kommuner.
Åben invitation til samarbejde
Søren Nørgaard Madsen er IoT og Smart City Team Lead i TDC Erhverv. Han har været dybt involveret i Otiom-projektet, og han håber, at det gode produkt og anvendelsen af Narrowband IoT kan bane vejen for lignende projekter.
“Nogle tror, at Internet of Things kun er for de største virksomheder, men som Acubit er et godt eksempel på, er Internet of Things for alle, og vi hjælper også meget gerne mindre virksomheder og startups med at realisere en god ide,” siger Søren Nørgaard Madsen.
Han forklarer, at Narrowband IoT er interessant for mange virksomheder, fordi teknologien giver dem mulighed for at skalere den idé, de måske har gået og puslet med i et stykke tid. Det er relativt nemt, hurtigt og billigt at komme i gang, og løsningen kører på TDC’s eksisterende infrastruktur, som er på plads, supporteret og klar til Internet of Things.
“Narrowband IoT er det første mobilnetværk dedikeret til Internet of Things. Den internationale standardiseringsorganisation for teleoperatører, 3GPP, har også peget på Narrowband IoT som gældende IoT-standard og sagt, at den bliver en del af 5G-udviklingen. Så Narrowband IoT er ikke bare den optimale teknologi, hvis man vil i gang med et IoT-projekt, det er også en fremtidssikret teknologi,” slutter han.
Se flere eksempler på, hvordan TDC Erhverv hjælper kunder med at realisere deres mål og læs mere om Narrowband IoT på tdc.dk/sammen