En kulinarisk guide til Schleswig-Holstein
Schleswig-Holstein har en passioneret madkultur, som spænder bredt fra god, solid husmandskost til delikat stjernemad.
Schleswig-Holsteins køkken
Traditionelt set er Schleswig-Holsteinerne et hårdtarbejdende folk, og det afspejler sig i den klassiske regionale mad: Arbejder man hårdt, har man også brug for nærende og kraftig mad til at holde sig gående. Ved et køkken med solid kost forstås i Schleswig-Holsteinsk forstand retter som ”Brooken Sööt”, en kombination af lækre kødretter med sødt smagende sideretter til, eller ”söötsuur”, hvor begge ting kombineres i én ret. Klassikere er sursødt-marinerede gåselår eller holstensk surkød. Det er typisk for regionen at blande sød og kraftig mad, en blanding som selv kong Christian IV forstod at sætte pris på: Han var storimportør af den lækre holstenske ”Katenschinken”, der får en helt unik smag gennem krydring og den specielle røgning med bøgetræ.
Foto: www.gänsemarkt.de
Udover denne enestående kombination af smagsretninger, omfatter det traditionelle Schleswig-Holsteinske køkken også en bred palet af fiskeretter, som naturligvis inkluderer friskfanget fisk. Udvalget rækker fra friske matjessild til røget Kieler-brisling. Kan du lide at nyde traditionel mad i afslappede omgivelser, kan Fischers Fritz i Kiel anbefales. Her tilbydes mange forskellige fiskeretter samt vegetarisk og vegansk mad. Helt særligt bliver maden tilberedt i et åbent køkken, så du som gæst kan se med på, hvordan din ret bliver lavet. Friskere fisk fås vel kun direkte fra en af kutterne i Schleswig-Holstein. Har du lyst at prøve, kan du tilmelde dig en SMS-service og få direkte besked, når en kutter sælger sine varer. Udvalget varierer naturligvis efter hvad havet byder på, men til gengæld får du friskfanget fisk til en god pris – og en ægte nordtysk oplevelse.
Køkkenet i Schleswig-Holstein byder dog også på både gourmetmad, bæredygtighed og lokal brændevin.
Gourmetmad i lange baner
Vores nordtyske nabo kan også bryste sig af hele 13 Michelin-restauranter, heraf fire alene på øen Sild. Tre af restauranterne udmærker sig ovenikøbet med to af de eftertragtede stjerner: Meierei Dirk Luther i Glücksburg, Restaurant Courtier i Wangels og Söl’ring Hof på Sild. Her kommer ægte feinschmeckere til rette bord: Under mottoet ”direkte fra jord til bord” udbydes retter efter sæsonens frugt og grønt.
Feinheimish – fra jord til bord
Et skilt med mærket ”FEINHEIMISH” er også altid værd at kigge efter – FEINHEIMISH-konceptet garanterer lokale og friske råvarer afhængig af årstiden. Det regionale netværk af landmænd, chefkokke og gastronomer producerer og forarbejder ikke kun levnedsmidler af høj kvalitet, lige fra fisk og skaldyr, kød fra galloway-kvæg og saltmarsklam til ost, honning og is, men sørger også regelmæssigt for kulinariske højdepunkter a la Schleswig-Holstein via aktioner og events.
Schleswig-Holsteins søde tand
Har du en sød tand, kan du ikke blot få lov til at fylde lommerne med slik, men også se producenten over skulderen ved fremstillingen af bolsjer og chokolade i mange af regionens bolsje- og chokoladefabrikker. Specielt kan fremhæves Föhrer Snupkroom i Oevenum og Schokoladenküche i Kappeln, der begge står for tradition og håndværk af højeste kvalitet, samt Bonbonkocherei i Eckernförde, hvor turene foregår i børnehøjde.
Brændevin, gin og frisisk vin
Naturligvis byder Schleswig-Holstein også på gode drikke. Til udvalget hører frisisk vin, frugtbrændevin og forskellige regionale gins. Især i Flensborg kommer man dog ikke uden om en forfriskende cocktail: Byen har nemlig stor tradition for fremstilling af rom. Har du lyst til at vide mere om rommens historie, kan et besøg på søfartsmuseet og en byvandring (”Rum & Zucker Meile”) anbefales. Turen sluttes af med et glas i Rumhaus Johannsen og Rumhaus Braasch.