Kulinarisk kreativitet og mangfoldighed i Nordtyskland
Fra det højtbeliggende Harzen i syd til den flade marsk og vadehavet i nord: Niedersachsens kulinariske tilbud er lige så varieret som dets landskab. Én ting er dog sikkert: Næsten uanset hvad du får serveret på tallerkenen, er du garanteret en god portion kreativitet, fantastisk smag og friske råvarer efter sæsonen.
Fisk og skaldyr
I den nordlige del af Niedersachsen er det især Vadehavet, der med masser af frisk fisk og skaldyr præger det regionale køkken. Dette mærker man tydeligt når man bevæger sig langs Niedersachsens kyststrækning, hvor du med fordel kan nyde friskfangede specialiteter fra havet.
Historiske spisesteder
Et besøg i en af Niedersachsen rustikke restauranter kan ligeledes anbefales. Sådanne restauranter finder du i flere af Nidersachsens byer, hvor bindingsvækshuse og historiske omgivelser giver den kulinariske rejse en ekstra dimension. Her er du garanteret en ”ægte nedersaksisk” oplevelse. Dette er eksempelvis tilfældet i Celler Ratskeller i bindingsværksbyen Celle: Den rustikke indretning skaber en hyggelig og charmerende atmosfære, hvor du rigtigt kan nyde det store udbud af sæsonens fiske- og kødretter – naturligvis tilberedt efter lokale traditioner.
Specialiteter fra Lüneburger Heide
Heidschnucke – en lokal fåreart, der oprindeligt kommer fra Lüneburger Heide – er endnu en specialitet, som Niedersachsen er kendt for. Det rosafarvede, møre kød fra fårene kan få tænderne til at løbe i vand hos enhver kødelsker. En favorit er restauranten Martas i Celle, som har Heidschnucke i flere varianter på menukortet.
Alt tilberedes naturligvis efter regionale standarder.
Michelin-Restauranter i Niedersachsen
Foto: Juefraphoto – stock.adobe.com
Apropos standarder, kan feinschmeckeren bestemt også finde sig til rette i Niedersachsen. Hele to ud af de kun 11 restauranter i Tyskland, som har fået tildelt 3 Michelin-stjerner, ligger her: Restaurant LaVie i Osnabrück har til huse i en herskabeligt udseende bygning fra 1800-tallet, men indretning og personale sørger for en behagelig, uformel atmosfære. Stjernekokken, Thomas Bühner, er ekspert i at skabe kreative retter, hvor aroma, smag og udseende harmonerer perfekt med hinanden. Restaurant Aqua i Wolfsburg går anderledes, men ikke mindre smagfuldt til værks: Her understreger den minimalistiske indretning køkkenets koncept om at fremtrylle raffinerede retter ud af hverdagsråvarer. I alt har Niedersachsen 14 Michelin-restauranter.
Sæsonens grøntsager – fra jord til bord
Til Niedersachsens sæsonbetingede og regionale specialiteter hører også forskellige grøntsager, især asparges og kartofler. Et traditionelt køkken, hjemlig atmosfære og venlig service finder du blandt andet i restaurant Harle-Stübchen i Wittmund ved Wilhelmshaven. Råvarerne købes så vidt muligt lokalt og varierer alt efter sæsonen. Fra april til juni serveres for eksempel utænkeligt mange variationer af aspargesretter. Den lækre grøntsag kan enten serveres på klassisk vis med kartofler og sauce hollandaise eller i kreative kombinationer med kød og fisk. Det varierede spisekort og de lækre retter har gjort restauranten berømt i hele Tyskland, så det kan betale sig at reservere et bord på forhånd.
Kulinariske oplevelser i storbyen Hannover
Foto: Hannover Marketing und Tourismus GmbH
Er du på udgik efter kulinariske oplevelser kombineret med storbystemning, så er Hannover stedet. Et stort udvalg af både regionale og interregionale delikatesser finder du nemnlig i Markthalle Hannover – også kendt som „Hannovers mave“: De mere end 70 forskellige stande tilbyder alt, hvad hjertet kan begære – fra orientalsk over maritimt og til regionale specialiteter. Dagen kan du slutte af med et par gyldne dråber og en rundvisning på byens bryggeri, Brauhaus Ernst August. En anden af Niedersachsens flydende specialiteter er Jägermeister. Den oprindelige produktion ligger i Wolfenbüttel og er åben for besøg mandag-fredag, hvor du kan lære mere om hemmeligheden bag den krydrede drik.