Sponsoreret indhold fra

Julemarked på Erfurter Domplatz. Foto: Andreas Weise / Thüringer Tourismus GmbH

Oplev julelandet Thüringen i hjertet af Tyskland

”Og det skete i de dage i Thüringen midt i Tyskland, at julen kom til verdenen”. Nej det er godt nok ikke sådan, juleevangeliet begynder, men der er faktisk en del sandhed i det. En lang række af de juletraditioner, som vi i dag kender, dyrker og ynder stammer nemlig fra Thüringen i hjertet af Tyskland. Og det vil du tydeligt mærke, hvis du i adventstiden tager turen til Thüringen i hjertet af Tyskland!

Juletraditioner fra Thüringen

Lauschaer julekugler på Meininger julemarked. Foto: Angela Liebich / Thüringer Tourismus GmbH

De fleste kender historien om juletræets tyske oprindelse. Hvad kun få ved er, at det var Adelheid von Sachsen-Meiningen fra Thüringen, der i syv år var dronning af England, som introducerede juletræet uden for Tyskland. Til stor glæde for sine mange niecer og nevøer sørgede hun nemlig for at importere det tyske juletræ til Storbritannien, hvilket var juletræets første spæde skridt til berømmelse uden for Tysklands grænser.

Også den juletræspynt, som vi hvert år finder frem fra gemmerne og hænger på juletræet, har sin oprindelse i Thüringen. Traditionen stammer nemlig fra den lille by Lauscha i Thüringen, hvor glaspustere for mere end 160 år siden kom på at fremstille perlekæder og glaskugler i form af frugt og kogler til at hænge på træet.

Gennem handel blev glaskuglerne til juletræet kendt og udbredt verden over. Den dag i dag kan du stadig opleve håndværket i Thüringen, hvor glaspustere holder traditionen i hævd – og ikke kun i adventstiden. Året rundt kan du komme på rundvisning i Thüringens glaspusterværksteder og købe julepynt på glasværkerne. Hos Krebs Glas i Lauscha kan du endda deltage i kurser, hvor du lærer at fremstille professionelt juletræspynt. I de to første adventsweekender kan du købe glaskuglerne på Lauschaer Kugelmarkt. Intet andet sted finder du så stort et udbud af glaskugler til juletræet som her.

Traditionel julestollen „Erfurter Schittchen“. Foto: Meeta K. Wolff / Thüringer Tourismus GmbH

Men udbredelsen af Thüringens juletraditioner stopper ikke ved juletræet og dets pynt. Også kulinarisk har julelandet Thüringen sat sit præg på julen – nemlig med julebagværket Stollen, som de fleste på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med. Julestollen har nemlig i århundreder hørt til julen – ikke bare i Tyskland, men i hele Europa. Stollen fra Thüringen, der i delstatens hovedstad Erfurt også kaldes for “Erfurter Schnittchen”, nævnes første gang i 1329 og hører dermed til den ældste slags stollen i Tyskland.

Julemarkeder i Thüringen

Erfurter julemarked. Foto: Guido Werner / Thüringer Tourismus GmbH

De mange juletraditioner fra Thüringen opleves bedst på et af delstatens mange festlige julemarkeder, som Thüringen er elsket for både af lokale og tilrejsende fra ind- og udland.

Julemarkedet i Thüringens smukke hovedstad Erfurt hører uden diskussion til blandt de smukkeste og mest idylliske julemarkeder i Tyskland. Erfurts julemarked strækker sig fra den berømte markedsplads foran byens domkirke over det historiske fiskemarked, hvor byens gotiske rådhus kaster glans over pladsen, til byens berømte Anger plads. Højdepunktet på markedet er det ca. 25 m høje og strålende juletræ, et krybbespil bestående af 14 håndskårne mandshøje træfigurer og indgangsområdets 12 m og 5 etagers høje roterende julepyramide med julescenerier og historiske personligheder fra Erfurt.

Julemarked i Weimar. Foto: Maik Schuck / weimar GmbH

Fra slutningen af november og indtil juleaften kan du i julemarkedets ca. 200 hyggelige boder købe alt, hvad der hører julen til. Du kan naturligvis smage på den traditionelle julestollen, men også Thüringens berømte bratwurst er et must på byens julemarked.

Thüringens fjerdestørste by Weimar er i adventstiden indhyllet i julestemning. Byen, der har mange mindesmærker på UNESCOs verdensarvsliste, forvandler sig i julemåneden til et stort fortryllende juleland. Weimars julemarked strækker sig fra Theaterplatz med det berømte mindesmærke af Goethe og Schiller til den historiske Marktplatz. Her kan du købe julepynt fra Erzgebirge, glaskunst fra Lauscha, træ- og bliklegetøj, nyde kulinariske julegodter fra regionen, alt imens du nyder tonerne af julemusik fra rådhustårnet.

Wartburg middelalderjulemarked. Foto: Andreas Weise / Thüringer Tourismus GmbH

En anderledes juleoplevelse får du, hvis du i adventstiden besøger Thürigens kendte borg og Eisenachs vartegn Wartburg. Siden 1999 har Wartburg været en del af UNESCOs verdensarv. Her finder det historiske julemarked sted hvert år i adventsweekenderne, hvor besøgende fortrylles af traditionelt håndværk og julemusik. Lysstøbere, glaspustere, sæbekogere, stenhuggere og forskellige handlende sælger her deres varer. Musikanter, eventyrfortællere og dukketeater sørger for underholdningen. Også kulinarisk har julemarkedet meget at byde på: Sukkerkager, kandiserede æbler, honning, gløgg, mjød og meget mere. Julemarkedet er åbent fra kl. 10 til kl. 19.

Leuchtenburg i Saaletal. Foto: Dominik Saure / Thüringer Tourismus GmbH

Men Wartburg er ikke den eneste borg, som byder en smuk julemarked i adventstiden. Der findes også julemarkeder på Leuchtenburg i Seitenroda såvel som på Wilhelmsburg i Schmalkalden. Julemarkedet på Leuchtenburg finder sted i den anden og tredje weekend i advent, mens Wilhelmsburgs julemarked åbner dørene i den første og anden weekend i advent. Ethvert marked har sine egne fortryllende traditioner og særpræg og er mindst ét besøg værd.

Uanset om du er til det historiske, klassiske eller stemningsfulde, så er der plads til hygge, beundring og juleindkøb på samtlige julemarkeder i Thüringen.