Sponsoreret indhold fra

Julemarkedet i byen Göttingen. Foto: Lars Gerhardts

Stemningsfyldt tysk jul – undtagen juleaften

Danskere valfarter til Tyskland for at opleve ægte julestemning, men selve juleaften er meget anderledes end i Danmark.

Første gang, den danske kok Bente Søderholm Janietz oplevede en tysk juleaften, blev en stor skuffelse.

To år forinden var hun med en rød kuffert i hånden ankommet til Berlin, hvor hun havde fået job som køkkenchef på “Dänemark Delikatessen” på Kurfürstendamm.

Inden længe mødte hun sin senere mand, og da hun blev inviteret til juleaften hos svigerforældrene, var hendes forventninger store. Svigerfar var nemlig formand for Berlins kokkeforening og ejer af både en restaurant og et casino.

“Jeg tænkte: Det må da blive alletiders julefest. Jeg forventede rigtig fin mad. Så jeg blev noget overrasket, da vi fik serveret sylte med brasekartofler og remoulade. Det var så den middag. Jeg kunne slet ikke forstå det.”

Pølser med kartoffelsalat

Oplevelsen ligger 48 år tilbage, og siden da har Bente Søderholm Janietz fundet ud af, at en tysk juleaften bare er noget anderledes end en dansk.

Tyskerne opfandt traditionen med juletræ, men de danser ikke om det, som de fleste gør i Danmark. Den mest almindelige mad juleaften er pølser med kartoffelsalat, måske skyllet ned med en pilsner eller to, og i Nordtyskland er karpe kogt i eddike også en almindelig spise juleaften.

Den store julemiddag bliver til gengæld spist juledag, hvor man typisk inviterer familien på besøg til gås, and eller kalkun. Mange går også ud og spiser; restauranterne har nogle af deres travleste dage i julen.

Julemarked med stemning

Bliver man som dansker skuffet over juleaften, bliver man til gengæld dybt imponeret over tyskernes helt store juletradition: julemarkederne.

Hvor danskere mødes til julefrokoster i december, ofte med rigelige mængder alkohol, mødes tyskerne til mere ædruelig julehygge i det fri.

Julemarkedet i Braunschweig. Foto: Daniel Möller

Mange familier sætter hinanden stævne på markederne, hvor det dufter af gran, bagværk og brændte mandler, og hvor korsang og blæseorkestre sætter lyd til julen. For børnene er stemningen mellem de mange boder en vigtig del af julen.
Også venner og kolleger mødes på julemarkederne efter fyraften, måske over et glas glühwein, og ofte udnyttes den uformelle stemning til at netværke og træffe nye mennesker.

Glühwein og christrollen

Glühwein, som kan købes på ethvert tysk julemarked og er god at varme sig på, er det tyske modsvar til den danske gløgg, men uden rosiner og mandler. Ofte bliver man spurgt, om man vil have den “mit schuss”. Siger man ja, får man et skvæt rom, weinbrand (tysk cognac) eller anden spiritus oveni.

Er man sulten, kan man altid købe ristede pølser og anden traditionel tysk mad. Dertil kommer de særlige tyske julespecialiteter som christrollen, en julekage lavet af gærdej med mandler og rosiner, og lebkuchen, som er krydrede honningkager med nødder.

Typisk julepynt

På julemarkederne sælges også masser af kunsthåndværk og julepynt.

Foruden selve juletræet er også traditionen med at pynte det med glaskugler oprundet i Tyskland, nærmere bestemt i den lille by Lauscha i Thüringen.

Det fortælles, at beboerne var for fattige til at pynte deres juletræer med æbler og nødder, og derfor fandt byens glaspustere sidst i 1800-tallet på at lave kopier af frugterne i glas. Glaskuglerne gik deres sejrsgang verden over, og endnu i dag holdes kunsten ved lige i Lauscha, hvor man året rundt kan se glaspusterne i arbejde.

Træskærekunst fra Erzgebirge. Foto: DZT Herbert Lehr

På markederne sælges også en anden type julepynt, som aldrig rigtig er slået igennem i Danmark, nemlig træskærekunst fra Erzgebirge. Man kan for eksempel købe smukt udskårne nøddeknækkere, såkaldte røgmænd, som er humoristisk udskårne træfigurer, eller pyramider med propeller øverst, som langsomt drejer rundt, når man tænder fyrfadslysene i bunden.

Hver by sit marked

Traditionen med julemarkeder går tilbage til det 13. århundrede, hvor hovedformålet var, at folk kunne købe forråd til vinteren. I 1600-tallet tog den for alvor fart, og i dag findes der flere tusinde julemarkeder, hvoraf mange åbner allerede sidst i november.

Et par af de kendteste julemarkeder er Nürnberger Christkindlemarkt – den sydtyske betegnelse for julemarkedet – og Dresdner Striezelmarkt, som er landets ældste med næsten 600 år på bagen. Det største julemarked finder man i Köln, hvor omkring fire millioner hvert år besøger boderne foran metropolens pompøse domkirke.

Håndværkskunst på julemarkedet i Leipzig. Foto: Leipzig Tourismus und Marketing GmbH, Brzoska

Berlin har mange julemarkeder at vælge imellem. Et af de mest populære er julemarkedet på den smukke plads Gendarmenmarkt, men også stemning på julemarkedet ved slottet Schloss Charlottenburg er et af Berlins store trækplastre i adventstiden. Begge steder har opvarmede telte, som gør det nemmere at holde varmen.
Også mange nordtyske byer er berømte for deres julemarkeder. Heriblandt Lübeck, hvor hele den indre by emmer af julestemning, Hamburg, hvor det største julemarked ligger foran byens rådhus, der med sin pompøst dekorerede facade bidrager til den historiske julestemning, og Flensburg, hvor det vrimler med boder i den gamle bydel.

Nikolaus kommer med gaver

Er man tilfældigvis i Tyskland 5.-6. december, kan man være heldig at opleve den tyske version af julemanden. I Tyskland er det nemlig Sankt Nikolaus og ikke vores rød-hvide julemand, der kommer med gaver til børnene.

Käthe Wohlfahrt-Museum i Rothenburg. Foto: Käthe Wohlfahrt GmbH & Co.

Inden de går i seng den 5. december, skal alle børn sørge for at pudse deres sko og stille dem ud foran døren. Når de vågner næste morgen, er skoene fyldt med godter. I løbet af 6. december vil mange børn få besøg af en udklædt Nikolaus, som har små gaver med til børnene – naturligvis forudsat at de har været artige.

Juleaften på dansk

Julemarkedet i bindingsværksbyen Celle. Foto: Celle Tourismus und Marketing GmbH

Tilbage i Berlin er Bente Søderholm Janietz selv med til at arrangere julemarked for den danske kirke i byen, og hun holder af stemningen på markederne. Hun glæder sig også over den overdådige julepynt med lys og guirlander, der præger Berlin i juletiden.

Men juleaften – den bliver fejret på dansk manér.

“Det er det, jeg har været vant til, og heldigvis syntes min mand også godt om det, så det er også det, mine børn er blevet vant til. Tysk juleaften – det er ikke noget for mig,” siger hun.