Tysk vin er langt bedre end sit ry
Tyskland laver nogle af verdens bedste vine, og de passer godt til tidens madtrends.
Glem alt om billig, vammelsød tysk vin til 17 kroner pr. flaske. Den slags findes ganske vist stadig i rigelige mængder, men Tyskland producerer også nogle af verdens fineste vine, og de finder i stigende grad indpas på især bedre gourmetrestauranter.
“Tysk vin har været blandt de førende i verden de sidste 30 år, men mange ved det ikke,” siger Finn Klysner, som er en af Danmarks førende kendere af tysk vin. Han er forfatter til bogen “Tyske vine” og indehaver af DWC Vin.
“Hvis man laver en top-10 over verdens bedste hvidvinsproducenter, kan tyskerne nemt få flest pladser. De skal stå meget tidligt op i Bourgogne, hvis de skal stå mål med Tyskland,” tilføjer han.
Dronning Victoria var fan
Men tysk vin har været nede i en bølgedal siden storhedstiden sidst i 1800-tallet. Dengang var tysk rhinskvin og moselvin noget af det ypperste, man kunne servere. Især dronning Victoria var trendsætter for hele den europæiske elite, og hun var en stor tilhænger af de tyske vine.
Senere fulgte to verdenskrige, og især den sidste gjorde det vanskeligt at afsætte tysk vin ligesom før. I stedet begyndte de tyske producenter at satse på billig, sødlig vin, blandt andet fordi smagen var populær blandt de mange cola-vante amerikanske soldater, som var udstationeret i landet. Der blev produceret og solgt masser af kvantitet, men kvaliteten af det meste var tvivlsom.
Som at gå med Vagttårnet
Der har dog hele tiden også været en mindre produktion af kvalitetsvin, og den faldt Finn Klysner over midt i 1980’erne.
“Det smagte godt, og jeg undrede mig over, hvorfor vi ikke kunne købe det i Danmark. Jeg prøvede at sælge noget af det, men det var som at gå med Vagttårnet,” fortæller han.
Vinmark ved borgen Gutelfels i Rheinland-Pfalz. Foto: Dietmar Scherf
Siden er der sket meget for tysk vins renommé. En del producenter gik i gang med at bygge sig selv op igen fra grunden, og det er lykkedes.
“Der er helt klart sket en ændring, så mange flere er interesserede i tysk vin nu. Primært gourmetrestauranter, og mange unge begynder importere rimeligt gode tyske vine. Det er en glæde at se, at der er grøde i vækstlaget. Der er bevægelse,” siger han.
God til stærk mad
En af årsagerne kan være, at tysk vin harmonerer godt med nogle af de nye madtrends. Vi spiser flere grønsager, mere stærk mad som thai og sushi og mere nordafrikansk mad, hvor mange retter har blandingen af sødlige og stærke komponenter, som passer perfekt til tysk vin.
Det har nemlig været en stor fejl, når mange har haft et mantra om, at vin skulle være så tør som mulig, mener Finn Klysner.
“Der er kommet en større forståelse for, at vin godt må være frugtig. Vin med lidt restsødme slukker branden i munden efter f.eks. chili, hvorimod chili ødelægger al rødvin. En halvtør Riesling smager fantastisk til sushi. Ligemeget hvor meget wasabi, du kører ned i soyaen, så slukkes ildebranden øjeblikkeligt,” siger han.
Passer til julemad
Han anbefaler også på det kraftigste tysk vin til julemaden.
Til vinfest i Stuttgart. Foto: Stuttgart Marketing GmbH
“Prøv at servere en tysk Riesling til flæskestegen. Der er noget sødt, som passer til de søde komponenter, og der er noget surt, som passer til rødkål, asier mv. Eller hvad med en rød Spätburgunder? De er friske, flotte og fyldige, de smager godt, og så kan man danse om juletræet uden at dejse om, fordi alkoholindholdet i tyske vine er lavt,” siger han.
Finn Klysner undrer sig over mange danskeres forkærlighed for bestemte italienske vine, bl.a. til julemaden.
“Den største landeplage er Ripasso-vine fra Veneto, som er på tilbud hele tiden, men hvor er det lige, de reelt kommer fra? Der kan simpelthen ikke laves så mange Ripasso i Amarone, som sælges herhjemme. Man får det, man betaler for,” konstaterer han.
Pris det mindste problem
Tyskland har nogle af verdens nordligste vinområder, og derfor kræver det en større indsats at lave god vin. Druerne modner langsomt, hvilket giver en stor smagsintensitet, men også risiko for, at druerne ikke når at modne rigtigt. Derfor kommer man hurtigt over 100 kroner for en flaske, hvis den skal være god.
Den største forhindring for tysk vin er dog ikke prisen, men traditioner, mener Finn Klysner. Selv om Tyskland har nogle af verdens bedste kokke og bedste hvidvine, er det svært at få credit i Danmark for at være tysk, for Tyskland betragtes simpelthen ikke som smart og eksotisk.
Anderledes i Norge, som er et stort marked for tyske vine. Ifølge forfatteren skyldes det, at nordmænd spiser meget fisk, og at de foretrækker vin uden for høje alkoholprocenter. I Danmark har det ikke kunnet blive tungt nok, og nysgerrigheden har ikke været så stor, men der synes at være en ændring på vej.
Hyggelige vinfester
Vil man ikke nøjes med at smage vinen i Danmark, men hellere besøge nogle af de tyske vinområder, er der masser af muligheder.
Hvis man kan lide hyggelige folkefester, anbefaler Finn Klysner først og fremmest vinområdet Pfalz, hvor der stort set hver weekend er vinfest et eller andet sted.
Den største finder sted i Wurstmarkt i Bad Dürkheim, som midt i september vokser til flere hundredtusinde gæster over to weekender. Kutyme er, at man skiftes til at købe en halv liter vin i et krus og lade det gå på omgang blandt dem, man sidder sammen med.
Andre fine steder er ifølge Finn Klysner syd for Bad Dürkheim, Wachenheim, Forst, Deidesheim m.fl.
“Der er fantastiske arrangementer, og folk valfarter derhen hver weekend. Man mødes, og så hygger man sig. Det er kolonihavefest på et acceptabelt og sjovt niveau,” siger han.
Vin og mad på højt plan
Vinområdet Bopparder Hamm ved Rhinen. Foto: Deutsches Weininstitut GmbH
Er man til mere stilfulde og kulturelle vinbesøg, anbefaler han vinområdet Rheingau med byer som Wiesbaden og Mainz og med et sammenhængende tæppe af vinmarker, med tophuse og gamle slotte som Schloss Vollrads, Schloss Reinhartshausen, Kloster Eberbach og Schloss Eltz.
“Der er fantastisk dernede med masser af gode restauranter, ofte lige op ad vinmarkerne, med tysk mad på et højt, højt, højt niveau, siger han.
Finn Klysner opfordrer til at lave en lille afstikker, hvis man alligevel skal sydpå i bil.
“Der er ingen grund til bare at bruge Tyskland som motorvej. Drej af motorvejen, kør ind i et vinområde og bliv der en dag eller to og se, hvad de kan. H.C. Andersen, en af de største turister, vi har haft, sagde selv, at det er i sidegaderne, livet lives. Sådan er det også, når man kører på ferie sydpå,” siger han.