Sponsoreret indhold fra

Gå på opdagelse i den ægte Hakkebakkeskov

Hvorfor ikke gå helt i barndommen denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer. Dyreparken er Norges største familiepark, og fra Danmark er der blot en sejltur til Kristiansand og en kort køretur til årets begivenhedsrige ferietur.

Kender du Thorbjørn Egners univers på fingerspidserne. Hvis jeg nu synger ’Vi lister os af sted på tå…’ synger du så med eller gør børnene. Måske foretrækker poderne ’Hip-hurra for bamsefar, som er så sød og rar’.

Thorbjørn Egners fascinerende univers har tryllebundet mange børn, siden den første udgivelse i 1949.

Udover at nyde historierne som oplæsning og på film, kan du også rejse ind i selve universet ved at lade sommerens familieferie gå til Dyreparken i Kristiansand. Som navnet antyder er her masser af levende dyr på store områder, men siden åbningen i 1966 er ferieparken udvidet med badeland, sørøverland og Egners univers, der er dedikeret til dyrene i Hakkebakkeskoven og indbyggerne i Kardemomme By.

Vær med i legen

Dyreparken i Kristiansand er målrettet børnefamilier, og det er især forældre med børn i aldersgruppen nul til otte år, der flokkes i parken. Netop denne aldersgruppe er særligt krævende. Du kan ikke spise små børn af med en planche og lidt tekst, som mor og far kan læse op fra. Ungerne skal aktiveres og engageres i oplevelsen. I Dyreparken får store som små lov til at deltage i løjerne fremfor blot at kigge på.

Parkens størrelse alene gør, at du er bedst tjent med at bruge nogle dage på at udforske stedet. Overnatningen kunne foregå i en af husene i selve Kardemomme By. Morgenvækningen sørger den skrappe tante Sofie for. I byen kan du også møde alle fortællingernes skønne karakterer, som politimester Bastian og røverne.

Selve byen er udviklet i tæt samarbejde med Thorbjørn Egner og familien, der i dag værner om forfatterens arv.

»Fra det øjeblik vi fik ideen, var Thorbjørn med inde over opbygningen af Kardemomme By. Han var meget optaget af, at området skulle være tro mod historien ned til den mindste detalje,« fortæller Christine H. Berhus, der er projektansvarlig for Dyreparken.

Dette forhold ses både i selve den fysiske opbygning, men det gennemsyrer også de mennesker, der arbejder udklædt i Kardemomme By. Børnene møder og krammer de ’rigtige’ karakterer, og det er svært ikke at blive fanget af stemningen.

I bogen drømmer røveren Jesper om at blive cirkusdirektør og i Dyreparken, kan du naturligvis opleve cirkusset, virkeliggjort af charmerende og dygtige artister fra hele verden.

På tur i skoven

Fra Kardemomme Bys farverige persongalleri skal vi ud i skoven, hvor Mikkel Ræv huserer. Det foregår med et tribunetog, der sikrer alle et godt udsyn. På den 40 minutter lange rundtur møder du alle dyrene i Hakkebakkeskoven, der kommer helt op til vognene og underholder de små størrelser på bedste vis.

Undervejs genoplever I en række scener fra bogen, og ude midt i skoven er der en scene, hvor bedstemor Mus kommer flyvende til og tager imod gæsterne.

Kardemomme By og Klatremusen kan levere sublim underholdning til børnefamilien, men oplevelserne slutter ikke i Thorbjørn Egners univers. Udover lejlighederne i Kardemomme By kan du bo på sørøverhotellet eller måske er det safariteltene, der trækker.

Bo i parken

Dyreparken har over årene udviklet sig til en omsiggribende park fyldt med forlystelser og fornøjelser.

I sørøverparken brager skibenes kanoner og fylder luften med røg, mens Kaptajn Sabeltand svinger sværdet. Er det vandplaskeri, der trækker, kan familien sætte kursen mod vandlandet, mens spøgelseshuset er leveringsdygtigt i vilde gys.

Endeligt er der Dyreparkens 139 forskellige dyrearter fra alverdens lande, hvor I kan se nærmere på tigre, løver, giraffer og et væld af andre dyr, og helt i stedets ånd er der også et område, hvor børn kan komme helt tæt på mere fredelige dyr, der gerne modtager klap og et lille godbid fra ungerne.

Dyreparken har formået at skabe en park fuld af oplevelser, der omfavner og tryllebinder de små størrelser, og du kan være sikker på, at ungerne synger de velkendte sange på vejen hjem i bilen, hvis der er stadig er energi tilbage.

Thorbjørn Egners univers

Thorbjørn Egner har blandt andet skrevet bøgerne ’Folk og Røvere i Kardemomme By’ og ’Klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven’.
I sidstnævnte er handlingen centreret om skovens mus, der er trætte af, at de bliver ædt af skovens rovdyr. Derfor tager de sagen op med Bamsefar, der er klog og vis. Historien er ledsaget af en række iørefaldende sange.
Kardemomme By er en idyllisk by, lige med undtagelse af de tre røvere Kasper, Jesper og Jonathan, som Politimester Bastian ikke tør arrestere, da de har en løve som kæledyr.

Dyreparken

Dyreparken har åbent hele året.
Du kan tage færgen fra Hirtshals til Kristiansand og herfra er der en kort køretur til Parken.
Dyreparken er målrettet børnefamilier med børn i alderen nul til otte år, men større børn kan sagtens være med.
Du kan finde mere information på www.dyreparken.no/danmark