Norges hemmelige perle
Kvitfjell kan bedst beskrives som en hemmelig destination blandt Norges skisportssteder. Det er her, nordmændene selv tager hen. Og vil du have en autentisk ferieoplevelse uden fastfood og andre danskere, så er det her, du skal læse med.
Foto: Kvitfjell Alpinanlegg
Alle har prøvet den der klassiske ferie til turistmagneten. Tjenerne taler dansk, alle gæster taler dansk, og maden i restauranterne minder utrolig meget om menukortene fra hjembyens fastfoodrestauranter. Det er ganske trygt at tage på en ferie, hvor alt til forveksling ligner hverdagen derhjemme. Men en ferie må gerne udfordre sanserne, og det er altid en stor oplevelse at finde de steder, hvor de lokale rent faktisk gerne vil komme, hvor maden er lokal, og hvor skiene bliver testet til det yderste.
Skisportsstedet Kvitfjell er netop det, du med rette kan kalde en lokal perle. Der er rigtigt mange private hytter i området, som er ejet af nordmænd, der tager på ferie ved Kvitfjell. Her er mulighed for at kaste sig ud i sporten på tre fjeldsider, og på løjperne møder du sande skisports-entusiaster, der flytter grænserne for, hvad der er muligt på ski og snowboard.
Eksperter i sne
Kvitfjell er vidt og bredt kendt, som et af Norges bedste skisportssteder. Stedet blev etableret i 1994 i forbindelse med Vinter-OL i Lillehammer, og siden har området været samlingspunkt for skiturister, der vil udfordres. Hvis du har stor tiltro til egne evner, kan du eksempelvis prøve kræfter med World Cup løjpen, som regnes for den sorteste af alle Norges sorte løjper. Det er her, at dine evner virkelig bliver sat på prøve.
Kvitfjell er et af de første steder, der åbner i efteråret, og sæsonen slutter først sidst i april. For at skabe de optimale forhold sæsonen igennem, har Kvitfjell over 100 snekanoner opstillet, og de mange løjper plejes og vedligeholdes af det samme crew, der sørger for, at løjpen til det årlige Worldcup styrtløb er i verdensklasse.
Lokal cuisine
Når du har bevist, at du besidder samme evner, som de OL-atleter, der er årsagen til, at Kvitfjell eksisterer, skal du også have ny energi til de følgende dage på ski. Kvitfjell skiller sig ud fra andre skisportssteder i og med, at det er nærmest umuligt at finde intetsigende fastfood. Til gengæld finder du talrige hyggelige cafeer, restauranter og intime spisesteder, hvor menukortene byder på kulinariske oplevelser, der udfordrer sanserne.
Kokkene arbejder ud fra princippet kortrejst mad, hvor de daglige måltider matcher de råvarer, som produceres lokalt i området.
Nattesøvnen kan klares i en af de mange hytter i området, hvor du kommer helt tæt på løjperne og reelt set kan gå direkte fra morgenbordet og så ellers trække i skiudstyret. Sætter du pris på en komfortabel pakke med fuld forplejning, så er det værd at kigge nærmere på et af Norges bedste hoteller, der ligger halvvejs oppe af selve Kvitfjell. GudbrandsGaard Hotel har en ikonisk status i området, og indenfor kan du nyde den ypperste luksus efter en lang dag i sneen. Hotellet har egen spa-afdeling, hvor du kan få massage og diverse skønhedsbehandlinger, der er et stort svømmebassin, og hotellet byder naturligvis også på eminente madoplevelser.
Kvitfjell er uopdaget terræn for de fleste danskere med trang til skiture.
Der er endvidere gode områder for børnene ligeså, hvis du drømmer om en ferie for hele familien, som bryder med den traditionelle sammenblanding af ski og fastfood.
Fakta Kvitfjell
- 34 kilometer alpinløjper
- 2 Terrænparker
- 2 områder for børn
- 27 Løjper, 12 blå, 6 grønne, 6 røde, 3 sorte
- 14 lifte
- Højdemeter 854 m
- 600 km præparerede langrendsløjper