Sponsoreret indhold fra

Oplev Norges spektakulære kyst på tætteste hånd

Norges kystrute udgør en eventyrlig rejse med 34 havne, 100 fjorde og 1.000 fjelde. Hurtigruten bringer dig helt tæt på de naturskønne oplevelser og sørger for en tur pakket med god mad, høj komfort og masser af oplevelser til lands og til vands.

Din sommerekspedition begynder i Bergen og slutter i Kirkenes, nord for Polarcirklen. Glem alt om de store krydstogtskibe, der også befærder området. Mastodonterne kan hverken komme tæt på kysten eller sejle dybt ind i fjordene. De virkelig spektakulære oplevelser finder du om bord på Hurtigruten. Bag navnet gemmer sig et selskab, der har rejst farvandet tyndt gennem 125 år. Oprindeligt var der tale om en postrute, men skibene fik navnet ’Hurtigruten’, da det virkelig var den hurtigste vej til Nordnorge. Selskabets 15 skibe kan bringe dig helt tæt på den storslåede natur og de små bysamfund langs kysten.

Hurtigrutens flåde er opgraderet til at omfavne det gode liv indvendigt og udvendigt. Kahytterne er udstyret med nye senge og inventar, men fællesområderne er lyse og indbydende. Udenfor er der plads til leg og afslapning.
Foto: Agurtxane Concellon / Hurtigruten.

Magisk rejse

Sommeren er en populær tid for udforskning af kyststrækningen. Efterhånden som skibet kommer længere nordpå, tiltager de lyse timer, og de sidste to tredjedele af turen foregår under midnatssolen.

»Solen går ned, men den kommer aldrig under horisonten, og du nyder bare dagene mere, når solen aldrig forsvinder,« forklarer Jacob Trampe Broch, der er markedschef for Hurtigruten i Norden.

Undervejs vil du møde den mest imponerende natur, som Norge kan byde på. Eksempelvis når skibet glider ned gennem Troldfjorden, der er så smal, at du næsten kan røre klippevæggene, der tårner sig op langs siderne af skibene.

Geirangerfjorden er en ustyrlig smuk oplevelse. Som skibet glider ned gennem fjorden kan du høre lyden fra de talrige vandfald, der vælter ned fra fjeldet. Vandfaldet de Syv Søstre byder eksempelvis på syv vandsøjler fordelt over en strækning på et par 100 meter. Det højeste af de syv falder fra en højde på 220 meter.
Foto: Agurtxane Concellon / Hurtigruten

Geirangerfjorden vil ligeledes brænde sig ind i hukommelsen. Fjorden omtales ofte som kronjuvelen blandt de norske fjorde og står på UNESCOs verdensarvsliste.

Fjorden er omgivet af et eventyrlandskab med majestætiske, snedækkede bjergtoppe, vilde og smukke vandfald, frodig, grøn vegetation og den dybe, blå fjord selv.

Hver dag bringer rejsen nye smukke naturoplevelser, hvor du kan nyde synet døgnet rundt takket være midnatsolen.

På turen kan du opleve fænomenet midnatssol, hvor solen aldrig forsvinder under horisonten, men i stedet levererer et hypnotiserende skær til hele himlen.
Foto: Cheryl Murphy / Hurtigruten.

Tag på opdagelse

Hvert skib i flåden har gennemgået en omfattende renovering, der giver dig adgang til luksuriøse kahytter med nye senge og nyt inventar. De store fællesområder er indrettet i klassisk nordisk stil med lyse farver, og der er sørget for at give plads til solens stråler, så du fyldes med velvære i skibets indre.

Når skibene lægger til kaj i havnene er der rig mulighed for at komme ud og opleve Norge på spændende vis. Hvert skib har eget ekspeditionsteam, der sørger for, at du kan komme helt tæt på naturen og mulighederne i hver en havn.

En af de oplevelser, du ikke bør gå glip af, er RIB-safari til Saltstraumen, der er verdens kraftigste tidevandsstrøm. Fire gange om dagen tvinges 400 millioner kubikmeter havvand ind og ud gennem en 150 meter bred og 31 meter dyb passage.

Forholdene forårsager en så intens piskning og nedadgående træk, at det kan være farligt at sejle gennem Saltstraumen i bestemte tidsrum. På denne tur sidder du sikkert og komfortabelt i hårdføre gummibåde (RIB red.) med kraftige påhængsmotorer, der sejles af meget erfarne og kyndige søfolk.

Det er en livsbekræftende oplevelse at mærke naturens voldsomme kræfter i frit udbrud, og din sikkerhedsdragt sørger for, at du kommer tørskoet retur til skibet.

Ekspeditionsteamet sørger også for at arrangere kajakture, vandreture og besøg til historiske steder. Der er et bredt udvalg af muligheder for Hurtigrutens passagerer, og noget for enhver smag, fysisk og eventyrlyst.

Fra skibet sejler du ud og observerer de majestætslige havørne i deres naturlige element, hvor især jagten efter fisk er et imponerende syn.
Foto: Making View AS / Pål S. Vindfallet / Hurtigruten.

»Jeg er selv vildt imponeret over havørnesafarien, hvor du oplever de flotte rovfugle i deres naturlige element, hvor de dykker ned og fanger fisk,« fortæller Jacob Trampe Broch.

Vil du gerne selv prøve kræfter med fiskeriet, er der rig mulighed for at fange torsk eller måske en kongekrabbe.

Kongekrabbens ben udgør et måltid i sig selv, og der er en stor tilfredsstillelse i at have været med til at hive krabberne op fra dybet, for senere at tage del i festmåltidet på skibet.
Foto: Ørjan Bertelsen/Hurtigruten

Lokal gourmet

Rejsen med Hurtigruten bringer hver dag utallige oplevelser og indtryk, der mætter sindet. Men kroppen skal også leve og om bord på skibene står kokkene klar til at levere kulinariske oplevelser, der til fulde matcher dagens indtryk. Kokkene arbejder ud fra princippet kortrejst mad, hvor de daglige måltider matcher de råvarer, som produceres lokalt langs strækningen.

Om bord er der ingen sløve buffeter, men i stedet lækre tre retters anretninger, hvor du vil stifte bekendtskab med rensdyrkød og fiskespecialiteter, eksempelvis i form af de kongekrabber eller torsk, som du selv har været med til at hive om bord tidligere på dagen.

Hurtigruten tilbyder på alle områder en unik rejseoplevelse, hvor du får lov til at komme helt tæt på Norges sjæl i selskab med passionerede guider.

FAKTA:
  • Hurtigruten sejler fra Bergen til Kirkenes og retur. Det er muligt at tage rejsen med retur eller blot rejse på en af strækningerne.
  • Der er 34 anløbshavne på ruten.
  • Undervejs passerer du 100 fjorde og over 1.000 fjelde.
  • Skibene anløber byerne i to-tre timer, hvilket giver nok tid til at se stedet og tage på en ekspedition.
  • Se her hvornår der er sæson for at opleve midnatssol