Sponsoreret indhold fra

Den bedste måde at opleve nordlysets magi er ved at tage en tur med Hurtigruten, der sejler langs Norges Kyst. Her vil du opleve, hvordan fænomenet fylder himlen og spejles i vandet. Foto: Andreas Kalvig Anderson / Hurtigruten.

Sol dig i nordlysets magi

Månens lys reflekteres i sneen, du er omgivet af det stille isfri vand, og himlen over dig er oplyst af det magiske nordlys. Sådan opleves dagene, når du rejser med Hurtigruten mod nord. Her sammensmelter nordlys, hav og fjeld i en smuk treenighed.

Der er nordlys, som kan opleves i et glimt på en heldig aften under hjemlige himmelstrøg, og så er der nordlyset lige under nordlysovalen i det nordlige Norge, hvor forholdene for at opleve det sceniske vejrfænomen er det bedste i verden. Vel at mærke i en udgave, der lyser hele himlen op, når de rigtige vejrforhold – uden for mange skyer og regn – er til stede.

Med kyndig vejledning fra Hurtigrutens ekspeditions team får du hurtig styr på kommandoerne, så du kan styre hundeslæde sikkert gennem sneen.
Foto: Theo Langeveld

Den bedste måde at opleve nordlysets magi er ved at tage en tur med Hurtigruten, der sejler langs kyststrækningen. Skibene fra selskabet har befærdet ruten gennem 125 år. Først som postrute, men siden er skibene omdannet til små luksuscruiseskibe, der kan gå dybt ind i fjordene og bringe dig helt tæt på alle de naturoplevelser, som Norge kan tilbyde.

Oplev magien

Det magiske lys findes omkring polerne – nordlys ved Nordpolen og sydlys ved Sydpolen – men forstærkes, når solvinden blæser store elektriske ladninger mod jorden. En af udfordringerne ved at opleve det særlige fænomen er vejret, da polerne ikke ligefrem er kendt for et gæstfri miljø. Langs Norges kyst er der helt andre forhold takket være Golfstrømmen, der strækker sig op langs kysten og sikrer et isfrit farvand med en venligere temperatur til følge.

Hurtigruten sejler mellem Bergen og Kirkenes. Undervejs besøger skibene en række havne, hvor du kommer helt tæt på naturen, fjeldene og oplever Norges imponerende natur på nært hold.
Foto: Carsten Pedersen / Hurtigruten.

Hurtigrutens vintersejladser tager dig op langs kysten, hvor du besøger de talrige fjorde og små byer, der ligger spredt langs strækningen. Her i vintertiden kommer solen ikke over horisonten, men rejsen foregår ikke i bælgmørke. I stedet vil du opleve den såkaldte polar night, hvor skæret fra solen oplyser himlen og giver et helt specielt blåt lys.

»Månen bidrager med lys og reflekteres i de sneklædte fjelde. Derudover bidrager solen indirekte med lys, da strålerne fra solen under horisonten reflekteres i frostpartiklerne og skaber et genskær på himlen,« fortæller Jacob Trampe Broch, der er markedschef for Hurtigruten i Norden om polarnatten.

Du glemmer hurtigt den kedelige, danske, våde vinter, når du først står på dækket og betragter det farvespækkede lysshow langs den norske kyst. Og oplevelsen forstærkes kun, hvis du når at opleve nordlyset. Især fra dækket af skibene, hvor du kan se farvemekkaet spejle sig i havet omkring dig.

Trollfjorden er en af de mange fascinerende fjorde, som du oplever på turen med Hurtigruten. De sneklædte fjeldvægge tårner sig langs siderne af skibet, og det er lige før du kan række hånden ud og mærke den kolde klippevæg.
Foto: Aslak Tronrud / Hurtigruten.

Dyrk vinteren

Det imponerende lys sætter rammerne for vinterturen med Hurtigruten. Oplevelserne undervejs er det ekstra krydderi, der fuldender vinterferien. Skibene besøger en række havne undervejs, hvor du får mulighed for at prøve kræfter med en række klassiske vintersports aktiviteter.

Hvert skib har dets eget ekspeditionsteam, der sørger for at give dig de bedste oplevelser på turen. Med en rute dækket i sne er det oplagt at teste langrendsformen eller tage på vandretur i snesko.

Du bør ikke gå glip af en tur på scooter i sneen. Alle sanserne kommer i spil, når maskinerne ræser gennem sneen.
Foto: Ørjan Bertelsen / Hurtigruten.

Hurtigruten gør en dyd ud af at skabe en særlig oplevelse. Derfor er ekspeditionsteamet særligt udvalgt til at gøre turen til noget helt specielt. Der står titler som havbiolog, arktisk naturguide og biolog ved teamets navne.

Uanset om du vælger at prøve kræfter med hundeslæden eller fræse ud i naturen på en snescooter, er du i kompetente hænder.

Der er naturligvis også mulighed for at prøve kræfter med fiskeri eller hjælpe med fangsten af de imponerende kongekrabber.

Skibenes kokke udnytter altid de lokale råvarer til aftenens treretters menuer, og dagens fangst serveres som lækre anretninger for passagererne. Madkonceptet er bygget op over moderne nordisk mad. Det er de lokale råvarer og den lokale tilberedning, der er i fokus på togtet, hvor lokale specialiteter serveres, så dagens oplevelser afsluttes med en gastronomisk begivenhed.

Afslutningen på dagen kan ideelt nydes på dækket, mens skibet glider ud af fjorden mod næste stop. Her kan du nyde treenigheden mellem de sneklædte fjelde, nordlyset og genskinnet i havets overflade.

FAKTA:
  • Hurtigruten sejler fra Bergen til Kirkenes og retur. Det er muligt at tage rejsen med retur eller blot rejse på en af strækningerne.
  • Der er 34 anløbshavne på ruten.
  • Undervejs passerer du 100 fjorde og over 1.000 fjelde.
  • Skibene anløber byerne i to-tre timer, hvilket giver nok tid til at se stedet og tage på en ekspedition.
  • Nordlys kan ses på himlen fra slutningen af september til slutningen af marts. Resten af året er det for lyst.