Sponsoreret indhold fra

Pavevinen er tilbage på julebordet

Rør blot ikke ved min gamle jul… Der bliver ikke pillet så meget som en andefjer ved danskernes julemenu. Lige bortset fra, når det handler om, hvad vi har i vinglasset. Nu peger tendensen tilbage på klassiske franske dyder.

Châteauneuf-du-Pape er måske det mest kendte, klassiske franske vindistrikt. Siden middelalderen, hvor paverne havde sæde i Sydfrankrig, har navnet haft en ophøjet aura af elegance, kvalitet og gamle vingårde med legendariske vindynastier.

I mange år var Châteauneuf-du-Pape – eller “Neuf” blandt venner – det sikre valg til julemiddagen i bedre danske hjem. Det signalerede klassiske værdier, men samtidig havde vinen også styrke og karakter nok til at kunne klare and, flæskesteg, brun sovs, brunede kartofler og rødkål. “Neuf” var kongen af Rhône og æresgæst ved den danske julemiddag.

Senere blev Danmark kendt som et land, hvor rødvinen ikke kunne blive kraftig nok. Vi elsker vores amarone og ripasso, der også er glimrende ledsagere til det danske klima, kraftig vintermad og ikke mindst danskernes mest ikoniske aftensmåltid i vintersolhvervets mulm.

Men nu svinger pendulet tilbage igen. Châteauneuf-du-Pape er på vinmenuen juleaften i mange danske hjem. Det fortæller sommelier og madskribent Chanet Deleuran, der er storytelling manager hos Winefamly, Danmarks største vinklub. Her fornemmer man, at danskerne vender tilbage til klassiske dyder. Sidste år blev Clos Saint Michel, Châteauneuf-du-Pape, kåret som årets julevin af 200 besøgende på julemessen på d’Angleterre.

”Mange oplever, at det er lidt af en udfordring at sætte vin til vores fede and og flæskesteg med sødt og surt juleaften. Og selvfølgelig skal det være kraftig vin til kraftig mad. Men tendensen er, at vi vil have både meget frugt – men også elegante – vine, hvor vinbonden har sat sit personlige præg,” siger Chanet Deleuran.

”Og her er vores Châteauneuf-du-Pape virkelig blevet en darling op til jul. Både Côtes du Rhône og Chateneuf-du-Pape leverer meget frugtige vine baseret på grenache-druen, der passer så godt til fed mad – især til det let sødmefulde svinekød med surt og sødt,” siger Chanet Deleuran , der er exam. sommelier og har fulgt den danske madscene i årtier som redaktør af bl.a. magasinet Spis Bedre.

”Og det er lidt sjovt, at vi vender tilbage til en type vin, som tidligere ville blive serveret i gode, borgerlige hjem. For danskerne er parat til at give lidt mere end resten af året, når vi kommer frem til juleaften, ” siger Chanet Deleuran, der ser det som en tegn på at mange – måske især kvinder – synes, at det godt kan blive for voldsomt med meget kraftige amaroner, selvom der er julemad på bordet.

Amarone med lillebror

Men der vil naturligvis også stå amarone på bordet til mange danske julemiddage. Amaronen og ripasso, ”den lille amarone”, er med god grund en foretrukken julevin. Fylden og fedmen fungerer godt med julemiddagen.

”De frugtige, fyldige og bløde Amarone- og Ripassovinene fra Veneto fungerer godt med både fedme, de brunede kartofler og den syrlige rødkål, ” siger Chanet Deleuran, der også anbefaler, at man kan gå helt nye veje og drikke riesling til flæskestegen. Til andestegen vil hvidvinene dog komme til kort.
”En riesling med en anelse sødme og god syrlighed fra Tyskland eller fra Alsace være et behageligt valg – den må nemlig ikke være snerpende og knastør,” siger Chanet Deleuran, der understreger, at man skal gå uden om de lidt stramme, slanke eller tanninrige vine i julen. F.eks. pinot noir, nebbiolo og europæisk syrah og cabernet sauvignon har generelt vanskeligt ved at stå jule-distancen.
”Garvesyren er ikke specielt imødekommende overfor den bløde, søde, fede julemad. Så dem får vi glæde af en anden gang”.

Tre bud på vin til julemiddagen

Clos Saint Michel, Chateauneuf du Pape 2015

Winefamlys bud på en julevin. Vinen har masser af charme, kraft og varme. Masser af urter og krydderier i smagen og et lille hint af lakrids.

Medlemspris 183,67 kr.

Normalpris 329 kr.

Feudo Italia, Amarone della Valpolicella 2014

En ægte amarone af høj kvalitet er naturligvis et stensikkert valg til julemaden. Den er mørk i farven og dufter af sveskeblommer, mørk chokolade og lette krydderier. Smagen er cremet og intens.

Medlemspris 135,07 kr.

Normalpris 245 kr.

Immortelle, Cotes de Roussillon Villages 2016

Immortelle er lavet af druer, som kommer fra vinmarker med 100 år gamle carignan- og grenache-vinstokke. Hertil kommer en tilsvarende mængde syrah og mourvedre, som er giver dybde og krydderier.

Medlemspris 99,74 kr.

Normalpris 185 kr.

Pakker til julemiddagen og til under træet

Vi forbinder selvfølgelig julen med pakker. Men nu også med vinpakker. Winefamly har sammensat flere forskellige pakker, der guider medlemmerne rundt om julen med bobler til velkomstdrink, rød- eller hvidvin til middagen samt dessertvin til risalamanden. Pakkerne kommer sammen med julens opskrifter fra kokken Thomas Herman. Men pakkerne kan selvfølgelig også være dem, der ligger under træet. En sikker og nem gave til den nysgerrige vinelsker er en eksklusiv gaveæske med en smagsprøve, gavekort, dropstop og en prof tjener proptrækker. Pakkerne er sammensat som med et jorden rundt tema, hvor man selv vælger udvalgte vine fra otte forskellige lande: Spanien, Frankrig, Italien, Tyskland, Portugal, USA, New Zealand og Australien.